Collective Connectivity

connecting mind and body to space.

This design was for a family in Sandringham, along the beachside suburbs of Melbourne. The father of the home has MS (multiple sclerosis) and wanted to continue interacting with his family on a daily basis. He is unable to walk and therefore needed a space where it was flexible for contact. The upstairs area is dedicated to him, a space for his care and his fun. As a caregiver for the father, I was aware of his needs and desires in wanting to have more opportunities in interacting with the family, and as a very social and kind individual, he wanted to continue engagement and relationships as well with his friends.

The following space responds to the needs of the entire family. The space breaks the traditional uses of a dinning room and a living room combined. It allows for multiple interactions during the day: mealtime, a movie night, drinks and conversations, games and activities. It honoured the families love for collaboration and union, enabling connectivity with each other aimlessly through the flexibility in spatial layout.

The plants around the space enabled for both ambiance and symbolisation of growth. They bring life into the space, offering engagement by filling it with living organisms, promoting healthy living. By looking after the plants, the father was able to engage in activities which promoted his engagement with the space.  

Additionally, the design of the upstairs home takes into consideration future proofing and multigenerational living, enabling for multiple needs to be met and considered through its spatial use and organisation.


Creating layouts for collective integration, socialisation and health